patos logo novi

 

 

 

ALISA

alisa smallLuis Kerol
 
Režija: Salvatore Tramaćere
Igraju: Ada Vera Petković, Anđelka Vulić, Miloš Stanković i Dušan Vulić
 
Po motivima romana Luisa Kerola Alisa u zemlji čuda i Alisa s one strane ogledala, ALISA u pozorištu koje i samo hoda po ivici odrastanja, čuva sve one koji i sami hodaju po njoj. ALISA nas miri sa velikom ironijom života - Nikada sasvim ne odrasti, a u isto vreme nikada ponovo biti dete.

Opširnije...

Nemušti jezik - Pozorišna bajka

jezik smallSrpska narodna bajka

Režija: Anđelka Vulić
Tekst: Ivana Stevović
Igraju: Anđelka Vulić, Miljan Guberinić i Miloš Stanković
 

Šta je nemušti jezik? Da li je nemušti jezik moć, opasnost, iskušenje, lek?U najnovijoj PATOS-ovoj predstavi doživite bajku i razumećete nemušti jezik! Nemušti jezik, jedna od najvoljenijih srpskih narodnih priča, kao bajka omogućava razumevanje jezika životinja, kao pripovetka baca u dilemu svojim završetkom, a kao predstava otkriva deci tajne pozorišnog jezika. Doživeti Nemušti jezik znači razumeti i upoznati pozorišnu bajku.

Opširnije...

DOBRA DEVOJČICA

DD smallTom Stopard

Režija: Teodora Matović i Milana Matejić
Igraju: Katarina Živković, Milana Matejić, Dunja Petković, Nina Krčum, Irena Marjanović, Marija Nenadov, Aleksandra Torlaković, Pavle Šakić, Teodora Matović, Nastasija Radovanović, Danica Vasiljević, Anđela Andreski i Ivan Đurić.
 
Ko su danas Dobre devojčice?
Zašto one ćute?
Zašto se o njima se ćuti?
 
Aleksandra Nikolajeva je celog svog života igrala ulogu dobre devojčice. Kada celog života igraš jednu ulogu, pre ili kasnije gubiš svoj identitet i postaješ statista u sopstvenom životu. Hod po žici se, u Aleksandrinom slučaju, pretvara u hod po struni, koja svakog trenutka može da pukne. Da li si zaista bila dobra devojčica Aleksandra Nikolajeva?

Opširnije...

LEPOTICA I ZVER

liz smallŽan Mari Leprens de Bomon
 
Režija: Anđelka Vulić
Igraju: Aleksandra Torlaković, Pavle Šakić, Filip Bančov, Milana Matejić, Nina Krčum, Miloš Stanković, Katarina Živković, Marijana Petrović, Ada Vera Petković, Ivona Mitić...
 
Davna tajna,
miris ruža,
svetlost sjajna,
put ti pruža 
 
„Lepotica i Zver“ je u osnovi ljubavna priča i danas je jedna od najvoljenijih bajki. Zaslugu za to imaju mnoge adaptacije, od kojih je sigurno najpoznatija ona Diznijeva. PATOS je svoju inspiraciju potražio u najstarijoj verziji ove bajke nastale iz pera Žan Mari Leprens de Bomon, kao i u filmskoj verziji Žana Koktoa.

Opširnije...

INNER LIGHTS - Unutrašnja svetla

InnerLights1Vladislav Nešić

Ideja i režija: Vladislav Nešić
Igraju: Ada Vera Petković, Dragan Dželetović, Dunja Petković, Filip Bančov, Ivona Mitić, Katarina Pendić, Pavle Šakić, Milana Matejić, Teodora Matović i Marija Nenadov
 
Iz nas će možda jednom isijati unutrašnje svetlo, a tada nam druga svetla neće biti potrebna. (J. V. Gete)
 
Da li možemo da doživimo pozorište bez čula vida? Nesvakidašnji koncept „Unutrašnjih svetala“ uskraćuje ovo čulo, a publika scene „posmatra“ koristeći sve ostale opažaje. Svi u publici nose poveze preko očiju, čime su svi izjednačeni i stavljeni u položaj slepih i slabovidih osoba.

Opširnije...

ČAROBNJAK IZ OZA

oz smallF. L. Baum

Režija: Anđelka Vulić i Nikola Jovanović
Igraju: Ada Vera Petković, Miloš Stanković, Vida Antonijević, Anja Todorović, Ivona Mitić, Katarina Pendić, Nevena Gačić, Dunja Petković, Milica Savić, Nikola Milojić, Marija Stevanović, Stefan Rakić, Kaća Zdravković, Živorad Đorđević (Čika Žika) i Dušan Vulić

Toto imam neki osećaj da više nismo u Kanzasu... (Doroti)
 
Prošlo je više od 75 godina od premijere najvećeg dečijeg filmskog klasika Čarobnjak iz Oza. PATOS ovom adaptacijom pravi omaž omiljenoj filmskoj bajci u kojoj je magična zemla Oz zapravo Kanzas sa druge strane ogledala. Sve što je u Kanzasu ružno, u Ozu je magično, psi govore a prijatelji su uvek tu za vas.

Opširnije...

SEX, LAŽI I DIVLJE GUSKE

guske smallVudi Alen

Adaptacija i režija: Saša Olsberg
Igraju: Ana Pašti, Anđelka Vulić, Ivana Stevović, Nikola Jovanović, Miljan Guberinić, Dušan Vulić i Bojan Vasić
 
Seks ublažava napetost. Ljubav je izaziva. (Vudi Alen)
 
Brak, prevara, seks, ljubav - teme koje su Vudija Alena proslavile kao zanimljivog, duhovitog i intrigantnog pripovedača. Danska rediteljka Saša Olsberg nam daje svoj osvrt na jedan od klasičnih alenovskih komada koji upravo govori o velikim dilemama i tajnama braka i ljubavi. Ova komedija je o bračnim problemima tri para i ispunjena je prepoznatljivim dijalozima Vudija Alena. Takođe, ona je obavijena i velom misterije i pitanjem ko je tajanstveni gospodin Krolian i koja je njegova uloga u celoj priči?

Opširnije...

KAPETAN DŽON PIPLFOKS

piplfox smallDuško Radović

Adaptacija i režija: Miljan Guberinić i Nikola Jovanović
Igraju: Miloš Stanković, Nevena Gačić, Anja Todorović, Dragan Dželetović, Marija Stevanović, Nikola Milojić, Marina Mišić, Katarina Pendić, Dunja Petković, Ada Vera Petković, Vida Antonijević, Milica Savić, Ivona Mitić, Kaća Zdravković, Stefan Rakić i Živorad Đorđević (Čika Žika)

Džon Piplfoks je najveći, najbolji i najpametniji kapetan koji je ikada plovio morima, a njegova posada najlukavija, najveselija i najhrabrija! Ovo je zasigurno istina, bar dok Kapetan i njegova posada ne sretnu strašno sedmoglavo čudovište! PATOS-ova adaptacija čuvene radio drame Duška Radovića koja je obojila detinjstva mnogih generacija je namenjena najmlađoj publici, kao i svima onima koji nisu zaboravili da se igraju i da maštaju.

Opširnije...

PLASTIČNE BAŠTE

baste smallSalvatore Tramaćere

Ideja i režija: Salvatore Tramaćere
Igraju: Anđelka Vulić , Ana Pašti, Miljan Guberinić, Ina Marić, Ada Vera Petković, Ivona Mitić i Miloš Stanković

Sanjati je glagol nesvršenog vida. Prekinuti snove je gramatički neispravno. Zimi sanjamo velike crvene vatre. Leti se u snu hladimo. Snovi uvek znaju šta nam u životu fali.
Plastične bašte su jedna od onih zauvek mladih predstava. Mašta neobuzdano juri scenom, a onaj ko odluči da se prepusti čaroliji, neka se pripremi za putovanje kroz magične svetove, gde boje, svetlost i zvuci prate njegove želje. Svetovi za sebe, svaki sa sopstvenim čudima, gde se sreću vanzemaljci, samuraji, vile, anđeli... Gde ima mesta za sećanja, snove, osećanja. Evocirajuća snaga Plastičnih bašta impresionira i one koji više nisu deca po godinama, ali jesu u duši.

Opširnije...

POSLEDNJI DANI DESPOTOVINE

despotovina smallDragica Ranković-Veselinović i Miljan Guberinić

Režija: Miljan Guberinić

Predstava se izvodi u okviru najznačajnije manifestacije grada - Smederevske jeseni. Ambijent Malog grada Tvrđave doprinosi autentičnoj atmosferi predstave, koja posetioce vodi u epohu srpske despotovine i srednjovekovnog plemićkog života.

Opširnije...