patos logo novi

 

 

 

O FESTIVALU

PATOSoffIRANJE je međunarodni festival hrabrog scenskog izraza za mladu i urbanu publiku koji sadrži pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerte, performanse, dramske, likovne, plesne, fotografske, perkusionističke radionice, izložbe, ulične performanse...

Festival okuplja brojne eminentne umetnike iz inostranstva (do sada iz 25 različitih zemalja), kao i iz naše zemlje. Cilj festivala je da mladu i drugu urbanu publiku upozna sa savremenim tokovima u umetnosti, ali i da je animira da uzme aktivno učešće u stvaranju umetnosti i kreativnom izražavanju. Festival želi da kroz radionice postigne i edukativni efekat, odnosno da polaznici i posetioci radionica i sami postanu učesnici PATOSoffIRANJA. Od 2012. godine, Festival je domaćin projekta Saveta Evrope, Živa biblioteka, u kojoj su Knjige ljudi koji predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa, i koji su često žrtve diskriminacije, predrasuda i socijalne ekskluzije.

Naš festival je mlad i ambiciozno zamišljen da raste iz godine u godinu. Festival je prvi put održan od 1. do 3. jula 2005, a poslednjih godina održava se prvog vikenda jula i traje 4 dana (od četvrtka do nedelje).

Inicijativa se rodila iz AR.CO. (Artistic Connection) internacionalnog pozorišnog projekta (INTERREG III A Trans - Adriatico projekta) koji je uključio mlade umetnike iz Italije, Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Idejni tvorac festivala je umetnički direktor PATOS-a, Vladislav Nešić. Od PATOSoffIRANJA 2, umetnički direktor festivala je mr Sunčica Milosavljević, rediteljka i programska direktorka Udruženja BAZAART iz Beograda. 

Festival je naišao na izuzetno pozitivan odjek u lokalnoj zajednici, posebno među mladima koji su konačno dobili šansu da se upoznaju sa savremenim kretanjima i tendencijama u modernoj umetnosti, a i da aktivno učestvuju u interaktivnim festivalskim programima kao i da se sretnu i izmene iskustva sa mladim ljudima iz drugih država i sredina.

Nagrade koje se dodeljuju na festivalu su:

Branislav B. Čubrilović, nagrada za najhrabrije scensko delo;
• Hodač, nagrada za autentičnu estetiku;
Nagrada publike;
• Niko Garone, priznanje novinarima i medijima za angažovanje u oblasti kulture. 

Nagrada „Niko Garone“ ustanovljena je prvi put, 2014. godine kao posebno priznanje novinarima i medijima za angažovanje u oblasti kulture. Nagrada se dodeljuje za naročito aktivan, analitičan i kontinuiran rad, zbog kakvog novinari nisu samo izvestioci o kulturi, već postaju njen važan deo.
Nagrada nosi naziv po istaknutom novinaru i pozorišnom kritičaru italijanskog lista „Republika“, koji je posvećeno pratio i afirmisao savremenu italijansku i evropsku pozorišnu i plesnu scenu, a od 2005. godine, kroz aktivnosti pozorišta PATOS i festival „PATOSoffIRANJE“, i nezavisnu kulturu u Srbiji i regionu.