patos logo novi

 

 

 

Nagrade PATOSoffIRANJA 11

Patosoffiranje11 Sarlota

Monodrama “Šarlota” rediteljke Anđelke Nikolić, u izvođenju Slobodana Beštića, proglašena je za najhrabrije delo na 11. Međunarodnom multimedijalnom festivalu Patosoffiranje u Smederevu, a dobila je i nagradu publike, koja je imala priliku da vidi od 27. do 30. avgusta 40 programa iz šest zemalja - predstava, performansa, izložbi, filmova i radionica.

Opširnije...

OFFintervju - Zvonimir Peranić

 
Festival Patosoffiranje

zvonimir-peranic

Smederevo, Srbija
Avgust 2015.
Titraj/Pulse – Naučno-umetnička simfonija u četiri čina
Teatar Rubikon, Hrvatska
 
Intervjuisala Ružica Anja Tadić

Intervju sa Zvonimirom Peranićem, rediteljem predstave (Tit)raj, rađene u Produkciji Teatra Rubikon, TOFA i INK povodom 20 godina Teatra Rubikon. U konkurenciji 40 programa na Međunarodnom multimedijalnom festivalu Patosoffiranje u Smederevu, Srbija, predstava je osvojila jednu od dve nagrade žirija: Nagradu Hodač za najautentičniju estetiku.

Opširnije...

OFF11 radionica: Savremena pozorišna kritika

Ricard PetiferNa 11. PATOSoffIRANJU, po prvi put na ovom festivalu, održana je radionica savremene pozorišne kritike. Radionicu, pod nazivom THINC: Theatre in New Context, je vodio Ričard Petifer, pozorišni umetnik i kritičar australijskog porekla koji živi i radi u Berlinu. Iskustvo Ričarda Petifera uključuje pisanje kritika i vođenje radionica i foruma na kulturnoj sceni i festivalima u Velikoj Britaniji, Italiji, Ukrajini i Hrvatskoj. O tome kako je Ričard doživeo naš Festival i Smederevo, možete pročitati u njegovom blogu Theaterstück.

Opširnije...

oŽIVELI ZIDOVI - Dva nova murala u Smederevu

sloboda 8

PATOSoffIRANJE, već tradicionalno, ostavlja iza sebe murale mladih umetnika, koji ih slikaju tokom trajanja festivala. Ideja Festivala je da oslikavanje zidova bude svojevrsna umetnička intervencija na zidovima u Smederevu, koji su prethodno naruženi neprimernim i uvredljivim grafitima ili jednostavno zapušteni i zaboravljeni. Ove godine pod krilaticom oŽIVI ZID, planirano je da Festival „oživi“ čak tri zida. Izabrane su tri lokacije za intervencije, a po prvi put je Festival raspisao i konkurs za jedan od zidova.

Opširnije...

300: Živi zid - performans PATOS-a

ZiviZid1

PATOSoffIRANJE 11 je otvoreno performansom Živi zid u kome su građani Smedereva zajedno sa umetnicima i gostima skrenuli pažnju 

na 70 godina pobede nad fašizmom, i podsetili na neophodnost stalne borbe i aktivizma.

Učesnici performansa su formirali živi zid u kom su žutim trakama i upaljenim svećama od glavnog gradskog šetališta na trenutak stvorili zid uspomene na sve žrtve fašizma, ali i zid trijumfa umetnosti nad zaboravom. U performansu je učestvovalo 300 ljudi, u  najvećoj meri građana Smedereva, koji su odgovorili na poziv pozorišta PATOS, i pokazali da potreba za slobodom i sposobnost za saosećanje nisu nestali.

Opširnije...

„Kulturni dodatak“ lista „Politika“ dobitnik nagrade „Niko Garone“

Vesna-Roganovic-novinar-politikaNa međunarodnom multimedijalnom festivalu Patosoffiranje 11, na ceremoniji otvaranja, dodeljena je nagrada „Niko Garone“ Redakciji „Kulturnog dodatka“ lista „Politika“Nagrada „Niko Garone“ koja se dodeljuje za posebno angažovanje novinara, novinskih redakcija i medijskih kuća u oblasti kulture, ustanovljena je na međunarodnom multimedijalnom festivalu Patosoffiranje 2014. godine.

Opširnije...