patos logo novi

 

 

 

oŽIVELI ZIDOVI - Dva nova murala u Smederevu

sloboda 8

PATOSoffIRANJE, već tradicionalno, ostavlja iza sebe murale mladih umetnika, koji ih slikaju tokom trajanja festivala. Ideja Festivala je da oslikavanje zidova bude svojevrsna umetnička intervencija na zidovima u Smederevu, koji su prethodno naruženi neprimernim i uvredljivim grafitima ili jednostavno zapušteni i zaboravljeni. Ove godine pod krilaticom oŽIVI ZID, planirano je da Festival „oživi“ čak tri zida. Izabrane su tri lokacije za intervencije, a po prvi put je Festival raspisao i konkurs za jedan od zidova.

Prvi zid, tj. rukohvat zgrade na broju 6 u ulici Slobode, „oživela“ je mlada umetnica Jana Danilović, koja već šestu godinu zaredom učestvuje na Patosoffiranju. Ranije kao deo umetničke grupe „Zid“ iz Kragujevca, a sada prvi put samostalno uz veliku pomoć koleginice i drugarice po četki, Ane Ivanović (takođe iz ekipe „Zid“), Jana je Smederevu poklonila mural pod nazivom „Sloboda“.

Drugi oslikan zid, koji je bio predmet konkursa, nalazi se u ulici Despota Đurđa na zgradi na broju 23. Poziv za oslikavanje ovog zida je bio javan, a zainteresovani umetnici ili umetničke grupe su bili pozvani da odgovore na temu „Život“. Na konkurs je stiglo 16 različitih rešenja, a stručna komisija (dr Radoš Antonijević, docent na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu; mr Vlasta Filipović, urednik likovnog programa Centra za kulturu Smederevo; Milan Marković, istoričar umetnosti u Galeriji savremene umetnosti u Smederevu; Vladislav Nešić, vizuelni umetnik; Vesna Mrkić, istoričarka umetnosti u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture Smederevo) se odlučila za idejno rešenje grupe „LaKrc“ iz Beograda. Ovaj vizuelno-umetnički kolektiv, formiran 2008. godine, inspirisan je životom na planeti zemlji i njenim razvojem. „LaKrc“ je fokusiran na borbu protiv vizualnog zagađenja, a na Patosoffiranju 11 mladi umetnici su predstavili svoj mural pod nazivom „Fabrika vazduha“.

fabrika vazduha 7

Treći zid, koji je planiran da bude oslikan za vreme Festivala, zbog tehničkih uslova ipak nije realizovan. Međutim, oslikavanje ovog zida će se ipak dogoditi u najskorijem periodu. U pitanju je zid, tj. dva zida tzv. „Živkicinog pasaža“ koji povezuje Knez Mihajlovu ulicu i Karađorđev dud. Pasaž će oslikati lokalne umetničke snage okupljene oko Stevana Antonijevića, Smederevca koji iza sebe ima veliki broj uspešnih grafita, kako u Smederevu i Srbiji, tako i u inostranstvu, na različitim festivalima.

Zidovi koji su završeni na Patosoffiranju 11 urađeni su uz podršku sponzora HGP Novi Sad.