patos logo novi

 

 

 

O REVIJI

PATOSINEMA! je letnji bioskop u Smederevu. PATOS je realizovao ovu ideju po ugledu na već klasičan trend mnogih svetskih gradova da bioskope izmeste u ambijent javnih parkova. Želeli smo da to omogućimo i Smederevu kako bismo obogatili letnju kulturnu sezonu, ali i stvorili novo mesto okupljanja Smederevaca, mesto ljubitelja filmova i druženja.
Koncept bioskopa je takav da građanima kroz zabavnu i ležernu atmosferu omogući da pogledaju najraznovrsnije žanrove kinematografije, ali i dobre filmove kakve danas sve ređe srećemo u običnim bioskopima. Efekat koji želimo da postignemo je inspirisanje mladih Smederevaca da sami prošire svoja interesovanja, ne samo prema kinematografiji, već i kulturi zemalja iz kojih filmovi potiču. Celokupan program revije je u potpunosti besplatan, i namenjen je široj populaciji.
Prva revija je realizovana 2013. godine od 04. jula do 01. septembra. Lokacija bioskopa je bio javni park koji se nalazi pored smederevskog Dunavskog keja. Filmove je PATOS obezbedio kroz saradnju sa brojnim kulturnim institutima koji su ustupili autorska prava za njihovo javno prikazivanje. Program se sastojao od igranih, dokumentarnih i animiranih filmova. Tokom dva meseca održano je 30 projekcija, a bioskop je posetilo preko 3000 ljudi. Većinski deo posete su činili mladi, starosti od 15-30 godina.
Revija je imala i prateći program u vidu performansa koji su pre projekcije izvodili glumci pozorišta PATOS, kao i lokalne grupe brejkdensa, latino plesa, manga stripa... Na taj način javnosti je skrenuta pažnja na postojanje jednog jezgra urbane kulture mladih u Smederevu.
Bioskop PATOSINEMA! je realizovan uz finansijsku podršku Fondacije Ana i Vlade Divac. Kao projekat PATOS-a bioskop na otvorenom je na konkursu ove fondacije, Znam šta hoću, izabran među 7 najboljih projekata u konkurenciji od 50.
Cilj bioskopa PATOSINEMA! je da oplemeni slobodno vreme mladih i da im ponudi drugačiji filmski repertoar. Na taj način želimo da ukažemo na činjenicu da je potrebno revitalizovati urbanu kulturu, kako bi mladi imali prostora za međusobnu interakciju koja, kao takva, može doprineti socijalnom ozdravljenju i smanjenju opšte apatije u društvu.

Posetite našu fejsbuk stranicu PATOSINEMA! i lajkujte letnji smederevski bioskop.