patos logo novi

 

 

 

MARŠ MATRIKULA

mars matrikulaPerformans nastao kroz saradnju mladih umetnika Smedereva

Koncept: PATOS
Pokret i koreografija: Ana Pašti, Anđelka Vulić i Marina Mišić
Produkcija: PATOS & Co.
Sezona 2012/2013.

Trajanje 15'

Matrikula ili značka za ličnu identifikaciju uzeta je za simbol programa PATOSoffIRANJA 09, kroz koji smo želimo da skrenemo pažnju na krizu identiteta, kako pojedinca, tako i zajednice. Identitet je trajno osećanje celovitosti i postojanosti ličnosti uprkos promenama u njoj i oko nje. On se gradi i hrani kroz kulturu i svest o kulturi. Bez kulture – degradiran je i obesmišljen. U trenutku kada se kultura tretira kao luksuz, pitamo se: koja je cena naših matrikula?
Ovo pitanje smo postavili performansom Marš Matrikula zajedno sa mnogim mladim umetnicima i kreativnim snagama koje Smederevo ima. Skup počinje okupljanjem umetnika na kraju glavnog gradskog šetališta (Ul. Kralja Petra) i pretvara se u marš do Trga, gde se kod fontane razvija u jedinstvenu koreografsku postavku uz taktove pesme Majkla Džeksona They don't really care about us. U ovom performansu učestvovalo je preko 100 mladih glumaca, plesača, slikara i drugih, a svi su nosili svoje autentične uniforme – kostime, maske, narodne nošnje...
Ovaj performans je nastao kao nadogradnja ranijeg fleš moba koji je izveden na inicijativu PATOS-a za Svetski dan pozorišta 27.03.2013.