patos logo novi

 

 

 

Tišina - Marija Stojković

 
 
EGO! JA! BES! STRAH! NEZNANJE! DRUŠTVO! IZBOR!
 

Da li te društvo prihvata ili je bitno kog si pola, rase, mentaliteta? Da li si gluva, slepa, nema osoba ili si samo „normalan“? Stavi prst na čelo i zapitaj se kako ti čuješ „Tišinu“. Pleši kao da je vidiš i osećaš.

Uđi kroz „Tišinu“ ERGstatus teatra u svet jednog Stojana, prvog Srpskog gluvog igrača savremenog plesa.

Posmatrajući ovu predstavu osetila sam snažnu potrebu za komunikacijom i interakcijom, pa sam se pitala kojim jezikom želim „govoriti“ sa igračima. Da li će to biti govorni jezik, znakovni jezik gluvo-nemih ili uz pomoć plesa-govorom celog tela.

Stojan, gluvo-nema osoba svoje emocije iskazuje samo govorom tela, dok njegova partnerka, bez posebne facijalne expresije, igra svoj unutrašnji doživljaj kao što je to činila Mary Wigman u svom najpoznatijem delu Hexentanz. Svojim telom kao da traže pokrete koji bi ostvarili ekspresivnu funkciju igračeve duše. Njihov performans bi slobodno mogli nazvati i „ples izražavanja“. Jer kroz kontakt i dodir dva subjekta stvaraju se posebne forme pokreta, kao neki novi, univerzalni jezik svih ljudi na planeti. Iako se oseća izvesna katarza u igri, ovaj introspektivni ples nam otkriva uzbuđeno i strastveno unutrašnje stanje bića.

Ko smo mi da osuđujemo druge ljude? Da ih stavljamo u podređeni položaj? Kada nam Stojan dokazuje da je sve moguće. Njegovi savršeni pokreti besprekorno prate muziku, kao da na momente on bolje „čuje“ od svoje partnerke. Jedinstvo pokreta, reči i osećanja čine da nas performans uvlači u „začarani“ krug konstantnog preispitivanja svojih granica.

Da li smo mi kao društvo spremni da prihvatimo različitost i budemo jednaki? Da li ste se ikada zapitali kakvo bi osećanje u vama budila kiša a da je i ne čujete? Nakon ove predstave menja se vaš pogled na svet, dobijete snagu da zacrtate nove ciljeve i kažete sebi ja to mogu, hoću, želim... Radujete se životu, grlite i delite osmehe s drugima jer možete uživati u najsavršenijoj umetnosti-muzici.

Tišina [Silence], ERGstatus
Autor kritike: Marija Stojković
29.8.2015.

TisinaDG